viernes, 17 de noviembre de 2017

LES TELES DEL VESTIT DE FALLERA

L´altre dia baixant de visitar els manifest dels vestits de les Reines Falleres de Borriana i de les seues corts, anava parlant en un company de falla sobre les teles que estaven confeccionats els vestits el que es feia abans i ara, i aquell escoltan-me atentament.


Al dia següent l´individu en qüestió, m´escriu un whatsApp on en posà, perqué no escrius uns articles deixos que tu fas explicant que es una seda estreta, un espolí i altres teles?..., ahir estaves parlant-me sobre aixiò com si fos lo més normal del món i jo no tinc ni idea del que deies.
Doncs be, baix a intentar explicar-me el millor possible per si a algú li pot interessar. De tots ès sabut que l´indumentària valenciana és molt rica en teixits amb molts dibuixos clàsics i colors variats , ès cert que hi ha una gana de teles en qué es poden confeccionar aquests vestits.


Comencem a descobrir-los per la joia de la corona, el de mes qualitat i mes autòcton, "l´espolí". L´espolí és una seda que es confecciona en un telar manual de fusta; del utensili que es utilitza per a tramar el fil per al dibuix anomenat "espolí" o "lanzadera" és on adquirís el nom aquesta tela, mes be deuria de dir-se "tela d´espolí" fent honor a la seua procedència pero al llarg dels anys s´ha acollit el mateix nóm que el telar. Es una confecció molt laboriosa, el gegant tellar dispon d´uns cartonatges que són els patrons, el cartonatge és el que indica a l´artesà quina trama de fil toca passar en determinat moment, abans de començar la confecció de la tela es escollis el fil que va a proporcionar el fons de la tela, després els dibuix que es vol confeccionar, hi ha uns centenars de models de dibuixos perqué es puguen ser confeccionats, cada dibuix te el seu nom, entre els mes afamats estan el "Reina" el "València" el "Carpio" el "Alcazar" . Una vegada escollit el dibuix s´escollis els colors dels fills que confeccionaran el dibuix, cada flor pot tindre el seu color particular, no es precís que hi haja homogeneietat amb les flors al ser manual i passar el fil que u vol. Un camí tot escollit es munta el cartonatge que ens guiara a l´hora de tramar els fills per al dibuix, col-locar les trames de fills per a fons de la tela i començar a teixir-lo. El procediment es tan laboriós que en una jornada es pot confeccionar tan sols uns 20 cm de tela en una amplària de 54cm. Aquest tipus de teles tenen un alt valor econòmic tant per la qualitat dels fills de seda com per la laboriositat que tenen.

Tela d´espolí amb dibuix "Reina de Burriana" de telar Garin

Aprofitant este article, i per fer pàtria, ja que soc de Borriana, abans de continuar en les diverses teles, comentar que aquesta tela d´espolí de la foto anterior, es va dissenyar exclusivament per a les Reines Falleres de Borriana l´any 2005 per la dissenyadora i indumentarista Isabel Romero de l´empresa Paco palau per encàrrec de l´ajuntament de la localitat. Aquesta tela va ser portada per primera vegada  per les RRFF de Borriana de 2005 Mª josé Bernad i Laura Ortells, i es va seguir confeccionant fins 2011 a excepció de 2009.  A causa de la crisi econòmica i dels retalls municipals en les dotacions falleres van tindre que desestimar-lo eventualment, el cartonatge d´aquest dibuix deu d´estar  en les dependències municipals, Deu vulga que en perfectes condicions pel seu gran valor econòmic i sentimental.

Seda estreta San Abraham de Vives i Mari
Altre teixit de gran qualitat és la seda estreta, a diferència de l´espolí és un tela mecanitzada pero la trama de fills són de la mateixa qualitat, de seda. També te l´amplària de 54cm i es pot realitzar qualsevol dibuix sobre el fons, això si, els colors tenen que anar acompasats, ja que és una màquina la que teixís cada flor de la mateixa altura porten el mateix color, l´altra diferencia per saber si la tela que estem veien és una tela d´espolí o una seda estreta és fixant-se en la vora, en la tela d´espolí quan el fil aplega a la vora torna cap a l´altre costat i així successivament de banda a banda, en canvi en la seda estreta, el fil de la trama es tallat en aplegar a la vora, la vora es mes ampla i te filets solts. La seda estreta per les seues similituds si li va aplegar a denominar "espoli mecanitzat", error, recordem que el espolí es el tipus de telar, res a veure en el que es confecciona la seda estreta, per lo tant no te ningú sentit esta denominació.


Seda estreta amb dibuix "Buris-Ana" de l´empresa Vives y Marí
Seguim fent pàtria Borrianera, un altre incís, com havíem comentat de la desestimació de la tela d´espolí en 2012 pel seu elevat cost, es va triar per adquirir en exclusivitat , que no en propietat, una seda estreta per a les RRFF de Borrinana de l´empresa Vives i Marí, el qual es va denominar al dibuix de la tela "Buris-Ana" marca registrada per l´Associació borrianenca de cultura que va cedir el nom per al disseny. Aquest dibuix s´està lluint des de 2012 fins l´actualitat a excepció de 2016 que es va optar per una tela "Lampazo" de l´empresa Rafael Catalá.


Lampazo "El Puig" de Rafael Catala

I ara si, seguim amb les teles sense mes anecdotari. La "seda ampla" també te la mateixa qualitat que la seda estreta, pero es pot diferenciar mes be d´una tela d´espolí per la seua amplària.



El "Lampazo" com moltes teles és d´origen oriental, abans al ser una tela grossa es gastava per a decorar parets o tapizar mobles. Es altra tela també es realitza en un telar mecanitzat, el seu fons sol ser de raso i els dibuixos tenen molt de relleu imitant al brocatells.

Brocatell


El "brocatell" és un teixit de seda o raso, confeccionat amb dos trames de colors, un del fons i l´altre per al dibuix. Normalment la trama del fill del dibuix es metal.litzada tant en dourat com en argent que proporciona mes realç al dibuix.





La tela "Rayón" és una tela sintètica i es pot confeccionar qualsevol dibuix i en qualsevol fons, en el mercat hi ha una varietat de colors i formes, donant la possibilitat adquirir quets teixit a un preu un poc mes raonable.


Tela "Damasco" el nom indica be la seua procedência, la trama per al dibuix normalment és de fil de rayón que pot ser del mateix color del fons per a crear lluentors i mates o de diferent color i la base sol ser de raso, el dibuix es forma invertin la base de raso amb la trama de fill formant així un teixit de dos cares.



No se si el meu company de falla o algú altre al llegir aquests article li haure pogut aclarir alguna cosa o mes be haver-lo atavalat un poc mes, aquest no es un article d´un profesional sino d´un aficionat de tercera regional, de totes les maneres, ja que està fet doncs el publiquem.


Sergio López.


No hay comentarios:

Publicar un comentario